Novosti

POLA MILIJARDE DINARA ZA DODELU POLJOPRIVREDNIH KREDITA

Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede raspisao je pet konkursa za dodelu kredita vojvođanskim poljoprivrednicima. U okviru prolećnog kreditnog ciklusa, obezbeđeno je ukupno 525,4 miliona dinara, a biće odobravani krediti za nabavku novih sistema i opreme za navodnjavanje, za nove protivgradne mreže u višegodišnjim zasadima voća i vinograda, za novu pogonsku i priključnu poljoprivrednu mehanizaciju, te za nabavku novih staklenika i plastenika i opreme u njima i za nabavku pčelinjih rojeva, košnica i opreme za pčelarstvo.

Kako navode iz resornog sekretarijata, i u novom kreditnom ciklusu, krediti će se odobravati pod veoma povoljnim uslovima, uz kamatnu stopu od dva odsto na godišnjem nivou, izuzev kredita za nabavku novih sistema i opreme za navodnjavanje gde je godišnja kamata jedan odsto.

Prema rečima direktora fonda Jožefa Saboa za nabavku novih sistema i opreme za navodnjavanje obezbeđeno je ukupno 120 miliona dinara. Odobravaće se krediti do pet hiljada evra, sa grejs periodom od devet meseci i rokom otplate 24 meseca. Za nabavku opreme čija vrednost iznosi od pet do 15 hiljada evra, odobravaće se krediti sa rokom otplate od 30 meseci i grejs periodom od 12 meseci.

Za nabavku pogonske i priključne poljoprivredne mehanizacije, odobravaće se krediti čiji je maksimalni iznos 20 hiljada evra. Period otplate 60 meseci, sa grejs periodom od šest meseci. Za ovu kreditnu liniju obezbeđeno je ukupno 332,4 milion dinara. Maksimalan iznos kredita za nabavku novih staklenika i plastenika i opreme u njima jeste 15 hiljada evra, sa rokom otplate od 36 meseci i grejs periodom od 12 meseci. Za ovu namenu izdvojeno je ukupno 25 miliona dinara.

Za nabavku novih protivgradnih mreža u višegodišnjim zasadima voća i vinograda obezbeđeno je ukupno 40 miliona dinara. Odobravaće se krediti čiji je maksimalni iznos 15 hiljada evra. Rok otplate kredita je 24 meseca, sa grejs periodom od godinu dana. Za nabavku pčelinjih rojeva, košnica i opreme za pčelarstvo, u ovom kreditnom ciklusu obezbeđeno je ukupno osam miliona dinara.

Zamenik direktora Fonda Stojan Marinković istakao je da je Fond dosad u kreditne linije plasirao više od 25 miliona evra, te da je obezbeđeno 3.340 kredita za korisnike širom Vojvodine. Najavljeni konkursi biće otvoreni do 14. Marta. Detaljnije informacije o konkursima zainteresovani korisnici mogu pronaći na veb sajtu Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede (www.fondpolj.vojvodina.gov.rs).

82. MEĐUNARODNI SAJAM POLJOPRIVREDE U NOVOM SADU

82. po redu poljoprivredni sajam u Novom Sadu je održan od 9. do 15. maja. Na osnovu izjava generalnog direktora Novosadskog sajma, Slobodana Cvetkovića, ove godine je  registrovano 106.649 poseta, što je za 30 do 40 odsto više nego prošle godine. Na sajmu je učestvovalo 1.500 izlagača, koji su predstavili proizvode i usluge iz 60 zemalja sveta.

Naša firma “Agrostandard” je i ove godine imala veliku posećenost štanda.

Untitled-1

Izložen je raznovrstan program naših stranih dobavljača “Pasto”, “Ferbo” i “Lusna”, čiji smo zvanični uvoznici i zastupnici u Srbiji. Pored tifona “Ferbo” GD 90/400, podrivača “Pasto” Rapter 5D-250-R i “Lusna” prskalica, rasipača mineralnog đubriva i šestoredne diskosne sejalice, na štandu smo po prvi put imali izložen i uvozni traktor marke “Fendt” 712 Vario, 2000. godište, 135 KS, koji je izazvao najveće interesovanje.

Takođe, ove godine smo sklopili ugovor o saradnji sa domaćim proizvođačem “Poljostroj” i na sajmu izložili dve njihove mašine, žitnu sejalicu ŽS-400 i presu visokog pritiska PVP-351. Pored saradnje na domaćem tržištu u planu su i poslovi vezani za izvoz na strana tržišta.

005

004I ove godine smo imali čast da ugostimo predstavnike naših inostranih firmi, gospodina Frančeska Pastoa direktora firme “Pasto”, Ahmeta Jildirima eksport menadžera firme “Lusna” kao i Alberta Bjankia eksport menadžera “Ferbo” kompanije. Pored naših inostranih partnera, svakodnevno su održavani sastanci sa predstavnicima kompanija iz Španije, Italije i Turske, o mogućoj poslovnoj saradnji.

Sve u svemu, nastup na ovogodišnjem sajmu je bio veoma uspešan za “Agrostandard”, ne samo zbog predstavljanja novih modela, sklapanja nekoliko ugovora o budućoj poslovnoj saradnju, proširenja prodajnog asortimana, već i zbog očekivane stimulacije tražnje koja je ispraćena prodajom većeg dela sajamskih eksponata.

 

PRESELJENA “UPRAVA ZA AGRARNA PLAĆANJA” IZ ŠAPCA U BEOGAD

“Uprava za agrarna plaćanja” se od 18. februara 2015. godine, nalazi na novoj lokaciji, u ulici Bilevar kralja Aleksandra br. 84 u Beogradu. Na dosadašnjoj adresi Uprave, u Šapcu, u ulici Hajduk Veljkova 4-6, ostaje da radi područna jedinica Uprave. Iz Uprave navode da poljoprivredni proizvođači, zahteve za podsticaje, treba i dalje da šalju na adresu u Šapcu, sve dok ne budu zvanično obavešteni o promeni adresi za slanje zahteva.

 

SPECIJALNA POZAJMICA

Banca Intesa je razvila specijalnu pozajmicu za prolećna ulaganje u poljoprivredi za nosioce registrovanih poljoprivrednih gazdinstava. Krediti se odobravaju u maksimalnom iznosu do tri miliona dinara i sa rokom otplate do 12 mesec, pri čemu je dinamika povrata sredstava prilagođena specifičnim potrebama poljoprivrednika.

 

NAVODNJAVANO SAMO 1,3%

Udeo navodnjavane površine u Srbiji u odnosu na ukupno korišćenu poljoprivrednu površinu tokom 2014. godine iznosio je 1,3 odsto, pokazuje analiza Republičkog zavoda za statistiku.

Prošle godine u Srbiji je navodnjavano ukupno 44.882 hektara zemljišta, od ukupno 77.843, koji su obuhvaćeni sistemima za navodnjavanje. Najzastupljeniji tip navodnjavanja kao i 2013. godine, bilo je navodnjavanje veštačkom kišom. Od ukupne navodnjavane površine – orošavanjem se navodnjava 94,1 odsto površine, površinski se navodnjava 0,3, a kapanjem 5,6 odsto. Za navodnjavanje je korišćeno ukupno 50,59 miliona kubnih metara vode za navodnjavanje, od čega se najviše vode crpelo iz vodotokova – 94 odsto.

 

POLJOPRIVREDNI SAJAM “EIMA” U BOLONJI

Na poljoprivrednom sajmu “Eima” u Bolonji, kompanija “Pasto” je predstavila novu mašinu “TORNADO 500” za redukovanu obradu koja rešava sve u jednom prohodu.

 

81. MEĐUNARODNI SAJAM POLJOPRIVREDE U NOVOM SADU

Od 21. do 26. maja je održan Poljoprivredni sajam u Novom Sadu. Posećenost je bila velika, preko 1.500 izlagača je promovisalo svoje proizvode, a naša firma je imala čast da ugosti i predstavnike iz naših dobavljačkih kompanija “Ferbo”, “Pasto ” i “Lusna”. Na štandu smo imali izložene mašine iz njihovih fabrika:

  • “Ferbo” tifoni GA-63/300 i GD-90/420
  • “Pasto” podrivači Rapter RPT 5D-250-R i Scorpione SC-7-DP-F
  • “Lusna” prskalice od 400, 600 i 1000 litara i sejalica od 6 redi

Pored ovih mašina imali smo izloženu “Rovatti” pumpu T2-65, “Giampi” kišno krilo 19/26 i “Zmaj” prikolicu Z-511 od 10 tona nosivosti.

IMG_0133

IMG_0136

IMG_0166

IMG_0141IMG_0122 IMG_0126 IMG_0145 IMG_0128 10394475_10152451138724851_973498081475710813_n

 

POSETA ITALIJANSKIM DOBAVLJAČIMA

Kompanija “Ferbo”

Krajem aprila 2014. godine su naše kolege, Aleksandar Kvaić i Marko Lučić, posetili fabriku “Ferbo” koja se nalazi u malom gradiću Lunano, u blizini San Marina. Fabrika “Ferbo” se bavi proizvodnjom sistema za navodnjavanje. Njihovi tifoni imaju inovativne sposobnosti, nisku atmosfersku apsorpciju i troškove održavanja.

IMG_3318

mix

svariate mtp IMG_3267

 

Kompanija “Pasto”

Kompanija “Pasto” se nalazi u Padovi, na severu Italije. Osnivač kompanije je 2005. od Berluskonija je primio nagradu  ”Cavaliere del lavoro” (Orden zasluga za rad), zasluženo priznanje za posao koji je uvek vršio. Kompanije je, sa svojih 50 godina iskustva, specijalizovana za dizajn i proizvodnju poljoprivrednih mašina kao što su podrivači, kultivatori, setvospremači, pločaste drljače i dleto plugovi.

IMG_3363   IMG_3360 IMG_3321IMG_3323

Comments are closed.